Imagination als fenomeen

Met jarenlange academische onderzoekservaring ben ik getraind in het stellen van vragen. En omdat het over imagination gaat, ben ik een gepassioneerd vragensteller geworden; aan dit dit fenomeen heb ik mijn hart & ziel gecommitteerd.
Het verwondert mij nog steeds dat er zo ontzettend weinig te vinden is over imagination. En dat is jammer!
Mijn stelling is dat imagination ernstig wordt onderschat: in ons eigen leven, maar ook op grotere schaal bij de globale uitdagingen en problemen.
Verwondering en nieuwsgierigheid beginnen met vragen stellen:
  • Welke rol speelt imagination in ons leven op micro, meso en macro niveau?
  • Maken we er ‘op een zo zinvolle’ manier gebruik van?
  • En wat zou een ‘imagination appraoch’ kunnen betekenen het oplossen van conflicten, problemen en uitdagingen waar onze wereld voor staat?
  • Zijn er eigenlijk ‘best practices’ voor imagination?
  • Is imagination te trainen?
  • En waarom zouden we het meer moeten gebruiken?

IMAGINATION TALK 

Een Imagination Talk & visuele journey over het fenomeen van imagination: word meegenomen in de kracht en het belang van imagination. Neem contact op voor meer informatie! 

IMAGINATION WORKSHOP

IMAGINEERING WORKSHOP 

Ga zelf aan de slag met imagination! Met een op maat gemaakte imagineering workshop kun je als team/… of …eindelijk weer een keer ‘spelen’. Hoe lang is dat geleden? En wat een ruimte creeer je voor het veld van mogelijkheden! Boek nu!

THE IMAGINATIVE APPROACH:

ADVIES & ONDERZOEK 

IMAGINATION

Soms zit je met een probleem waar je via de ‘geijkte’ weg niet uitkomt. En kijk je in de totaal verkeerde hoek.
Het is zoals Einstein zegt: “we can’t solve our problems by using the same kind of thinking we used when we created them.”
 Ik ga een stap verder en pleit voor een “imaginative approach”: waarin alle zintuigen meedoen en waarin we niet kijken naar de logische oplossing (van A naar B), maar letterlijk het ‘veld’ induiken van onbegrensde mogelijkheden en vooral: onbegrensde perspectieven om naar een probleem te kijken. We bijten ons vaak zo vast uit angst om ‘uit de bocht te vliegen’ en ‘ onzinnig’ bezig te zijn, terwijl daar nu juist de kracht ligt: in de verkenning, in de discovery. Bij een advies- en onderzoekstraject kan het gaan om een eenmalige advies-sessie, of om een langere periode van advies & onderzoek. Neem contact op voor meer informatie.

My journey

“I am here to ignite your imagination, so we can light up this world with purpose, passion & joy: together.” 

 

“You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one. I hope some day you’ll join us. And the world will be as one.” Het is voor mij één van de mooiste nummers ooit: Imagine van John Lennon. Ik geloof in de kracht van imagination. In het vermogen om in onze ‘inner space’ datgene te verbeelden wat er nog niet is.
Imagine…what do victims of disasters go through? What do they need?
In 2009 promoveerde ik aan Tilburg University met een proefschrift over de belangen van getroffenen van rampen bij de (financiele) afwikkeling. Toen al was ik gefascineerd in de drijfveren van mensen en ontdekte ik dat immateriele belangen zoals erkenning, waarheidsvinding en processuele belangen ontzettend belangrijk zijn voor de verwerking van leed.
Het vermogen om ons in te denken wat een ander nodig zou kunnen hebben, om ons in te beelden waar een ander mens doorheen gaat, om daadwerkelijk empathie te hebben, is een vorm van imagination, zoals J.K. Rowling betoogde in haar Harvard commencement toespraak.
Imagination bleef de ‘drijvende kracht’ in mijn leven, omdat ik me niet liet binden door mijn academische titels en loopbaan.
Ik stelde me een ander pad voor: een vrijer, creatiever, pad waarin ik anderen zou kunnen helpen door middel van de kracht van imagination.
Imagine…een andere manier om met scriptie-problemen om te gaan….
Met mijn jarenlange onderzoekservaring bedacht ik een onconventionele methode om vastgelopen scriptiestudenten weer back on track te krijgen, door middel van een unstuck-strategie. Deze strategie is neergelegd in het e-book (en audio Instagram cursus) ‘Grip op je Scriptiedip: naar een scriptie master mindset in 7 stappen. Op de website scriptiedip.com kun je meer informatie vinden.
 Imagine…the power of imagination: Fyra & Lumi
In 2018  bracht bracht ik een kinderboek uit: Fyra & Lumi – de sterbron van Luminosa (2018). Fyra en Lumi is een kinderboek over een vuurvliegje dat wordt gepest, een ruimtewezentje en de planeet op Luminosa, die zij samen gaan redden in de Spees-Sjeezer van Lumi. Het is een verhaal geworden waarin ik kinderen zelf wil stimuleren om hun imagination te gebruiken, hun verbeeldingskracht, juist wanneer het moeiijk wordt in hun leven (verdriet, pesten etc.) Met ‘Fyra & Lumi’ heb ik talloze ‘Imagination Workshops’ gegeven op scholen en bibliotheken, zodat kinderen kennis konden maken met de magie en kracht van hun eigen verbeelding. 
Imagine…if we put our soul into our imagination 
Het pad van imagination leidde me naar de ruimte in onszelf, onze s o u l s p a c e en naar de missie om niet alleen kinderen aan te wakkeren met het vuur van imagination, maar ook volwassenen: ik geloof dat imagination ons nieuwe kapitaal zou moeten zijn.

Story of your Life

Heb je er ooit bij stil gestaan, dat jouw leven een verhaal is? En dat jij zowel de schrijver, als de protagonist van dit verhaal bent? Toen ik mijn kinderboek  Fyra en Lumi aan het schrijven was, wilde ik een  'blueprint' voor een goed verhaal hebben. Ik had al wel...

imagine...Doe je ogen dicht. Ga terug naar je kindertijd. Toen je vanuit ‘niets’ zomaar ‘een wereld’ creëerde. Je geloofde in de wonderen van de wereld en in een wereld van wonderen. De angst voor de mening van anderen was er niet. Jouw speelveld bestond uit spelen,...

“Put your soul into your imagination and light up this world.”

get in touch with me

Contact