Heb je er ooit bij stil gestaan, dat jouw leven een verhaal is? En dat jij zowel de schrijver, als de protagonist van dit verhaal bent?

Toen ik mijn kinderboek  Fyra en Lumi aan het schrijven was, wilde ik een  ‘blueprint’ voor een goed verhaal hebben. Ik had al wel gehoord van Joseph Campbell, omdat ik als kind al hield van mythologisch verhalen, sprookjes en sagen.

Joseph Campbell (1904-1987) was een vermaard professor mythologie. Hij schreef het boek ‘The Hero with the Thousand Faces’, waarin hij op zoek ging naar wat al die verschillende verhalen ‘van en over de wereld’ nu eigenlijk vertellen: welke overeenkomsten vertonen ze? En zijn de boodschappen (uiteindelijk) met elkaar te  te vergelijken?

Campbell ontdekte dat al die mythologieën een bepaald patroon kennen; een blueprint, waarin het gaat om de reis van de held; de hero’s journey (ook wel monomyth genoemd). Die ziet er als volgt uit:

bron: Wikipedia 

De ‘gewone’ wereld

De reis van de held begint met de huidige wereld waarin zij/hij verkeert: veilig, zeker, voorspelbaar. Dan komt er een trigger, een mentor, en een “Call”. Met een beetje ‘gesteggel’ accepeert de heldin vaak deze roeping en passeert daarmee een belangrijke grens: die tussen de ‘gewone, veilige wereld’ en die van het avontuur; het onvoorspelbare: de heldin wordt geacht haar eigen pad te ‘graven/ploeteren/creeren, met alle obstakels die daarbij komen kijken (monsters, schaduwen, overige heftige omstandigheden, verleidingen). Toch is de heldin niet alleen, er komt hulp vanuit deze avontuurlijke (magische) wereld.

De afgrond/ de donkere grot/ the black (w)hole

Juist op het moment dat de heldin op haar dieptepunt verkeert, vindt het moment van ‘transformatie’ plaats: de heldin stijgt boven haarzelf uit, en ‘transcendeert’. Met de opgedane kennis keert zij terug ‘in de normale wereld’.

Dat dit niet de makkelijkste stap is (het blenden van nieuwe inzichten/skills etc) met de ‘ordinary world’, zorgt nogal eens voor problemen. Maar wanneer de heldin beseft dat ze haar ‘geschenken’ kan inzetten – juist voor haar ‘thuis’ – komt ze volledig terug.

Zap-versie van Campbells heldenreis

Dit is een zéér korte uiteenzetting van de reis van de held, zoals door Campbell uiteengezet bevat de monomyth (andere term voor de heldenreis) 17 stappen: ik zal daar in de komende artikelen meer over delen, omdat de hero’s journey een ontzettend mooie metafoor biedt, om ook ons eigen leven door te bezien en te beschouwen.

De inzichten die we krijgen door ons ook op onze ‘heldenreis’ te richten, bieden vaak nieuwe vergezichten: portals naar groei, naar meer zelfverwezenlijking en zelfkennis.

mijn social media kanalen: