Promoveren met plezier
En dan geeft de promotiecommissie groen licht: je mag gaan promoveren. Het is hét moment waar je naar uitkijkt, na al die jaren van bloed, zweet en tranen. Enerzijds markeert het een belangrijke prestatie, tegelijkertijd kan die oh zo gedroomde dag ook veel stress en zenuwen veroorzaken: want hoe ga je dat doen? Genieten van jouw grote dag en op hetzelfde moment een commissie vol experts te woord staan, en vantevoren nog een ‘lekenpraatje’ houden voor familie, vrienden, collega’s, mensen uit je netwerk en overige geïnteresseerden? Het worst case scenario doemt in je op:
• “Wat als ik hakkel en stotter, omdat ik niet weet hoe ik moet antwoorden op een vraag van de promotiecommissie? Ik ben bang dat ik incompetent overkom.”
• “Wat als ik stilval tijdens mijn openbare verdediging?”
• “Wat moet ik eigenlijk vertellen tijdens mijn lekenpraatje? Hoe kan ik dit boeiend houden voor een breed publiek?”
• “Ik voel een ‘imposter syndroom’ opkomen, wanneer ik aan de datum denk.”
3 tips en inzichten
Zenuwen zijn normaal. Laat ze er zijn.
We zijn geneigd om zoveel weerstand te bieden aan zenuwen, omdat we vinden “dat die er niet mogen zijn”. Maar juist die weerstand zorgt vaak voor nòg meer stress. Dus mijn tweede tip: laat je zenuwen er zijn. Om dit makkelijker voor je te maken is het goed als je leert om van je ademhaling een instrument te maken dat je kunt inzetten om zenuwen te laten ‘bewegen’. Probeer eens wat ademhalingsoefeningen, mindfulness of meditatie te doen.
Koester een growth-mindset
Professor Carol Dweck deed onderzoek naar het belang van een growth mindset, ofwel: een mindset die er gericht op is, om te leren en waarbij je weet dat het maken van fouten juist bijdraagt aan het leervermogen, in plaats van dat je dit moet zien als een afstraffing. In relatie tot jouw promotietraject en aanstaande promotieplechtigheid betekent dit dat je beseft dat groeien – en dus ook fouten maken – het equivalent is van leren. Het hoeft dus niet in één keer vlekkeloos te zijn.
Bereid je voor en vraag hulp: laat het plezier in wat je gaat neerzetten al beginnen!
Hoe cliché het ook klinkt: voorbereiding is écht het halve werk. Zoek hulp van collega’s, of schakel externe hulp in. Ik kan je helpen met:
aanbod
individueel promotieplechtigheid traject
In dit persoonlijke traject bereid ik je zowel inhoudelijk, als qua presentatievaardigheden voor op jouw grote dag. Samen gaan we in stappen op weg naar ‘een Ted-waardig’ lekenpraatje, als jouw openbare verdediging. Uiteraard co-creëer ik samen met jou een krachtige visuele storytelling presentatie van jouw onderzoek, die recht doet aan de inhoud en eveneens boeiend is voor een breed publiek.
Hoe het werkt:
• We hebben een voorbereidende call met een check in: waar loop je tegenaan? Wat vind je lastig? Waar wens je (extra) hulp bij?
• Daarna maak ik een strategie + plan hoe we jouw promotieplechtigheid gaan aanvliegen, dit is maatwerk en afhankelijk van de wensen die je zelf hebt;
• We gaan een ‘Ted Talk’-waardig lekenpraatje maken, een presentatie die je later ook nog kunt inzetten;
• Daartoe creëeren we eveneens een krachtige visuele presentatie, die recht doet aan jou en je onderzoek;
• Ook de verdediging oefenen we, door het houden van inhoudelijke diepte- sessies met een inventarisatie van alle mogelijke vragen tijdens de verdediging; waarbij je leert een structuur op te stellen voor de beantwoording van vragen;
• Met videotraining gaan we jouw presentatievaardigheden oefenen, evenals de openbare verdediging (proefpromotie).
Inbegrepen in dit traject zijn:
• Vier inhoudelijke diepte & creatie- sessies van 2 uur (offline en online),
• Een promotieplechtigheid repetitie met video-training (2,5 uur)• Een custom made, visuele keynote op basis van visual storytelling;
Investering: € 1170,- inclusief BTW (indien je behoefte hebt aan meer sessies, kan dit uiteraard worden uitgebreid.)
ph.d Sparring sessie
Zie je door de bomen het bos niet meer? Ontbreekt de inspiratie in jouw promotietraject? Zit je vast met een bepaald onderwerp en wil je graag op een creatieve en inhoudelijke manier sparren over je proefschrift?
In een 1,5 uur durende sessie kan dit.
Hoe het werkt:
We hebben vantevoren een 30-minuten call, waarin jij je hulp en/of adviesvraag neerlegt. Ik lees mezelf van tevoren in in jouw onderzoek. Daarna hebben we een sessie, na de sessie ontvang je een gespreksverslag met samenvatting, tips en inzichten.
Deze creatieve inhoudelijke sparring sessie bedraagt € 199,- inclusief BTW.